Εγκαταστάσεις Ψύξης – Θέρμανσης

 

θερμανση_αρχικη_φωτο

Η εγκατάσταση θέρμανσης ενός κτιρίου είναι το σύνολο των συσκευών, κατασκευών, μηχανισμών κλπ. που απαιτούνται για την απόδοση θερμικής ενέργειας στους διάφορους χώρους του κτιρίου, με σκοπό να καλύψει τις θερμικές απώλειες προς το περιβάλλον και να διατηρήσει τη θερμοκρασία των χώρων στα επιθυμητά επίπεδα άνεσης.

Βασικά είδη θέρμανσης:

Λέβητες

Οι λέβητες πετρελαίου τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει αδρανείς , καθώς το κόστος αγοράς και εγκατάστασης είναι μεγάλο.
Ως εκ τούτου, αρκετός κόσμος έχει υιοθετήσει νέους οικονομικότερους τρόπους θέρμανσης, με τις επιλογές να είναι πολλές και ειδικά σε λέβητες, όπου υπάρχει μία μεγάλη γκάμα από λέβητες pellet, φυσικού αερίου και ξύλου, με υψηλή απόδοση, σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία.

Λέβητες pellet

λεβητας_πελλετΗ παραγωγή του pellet προκύπτει από την επεξεργασία ξύλου ή και φυτών όπως το καλαμπόκι, και η καύση του έχει σαν αποτέλεσμα την έκλυση λιγότερων ρύπων (διοξείδιο του άνθρακα), σε σχέση με τα συστήματα που χρησιμοποιούν το πετρέλαιο σαν καύσιμη ύλη. Το συγκεκριμένο προϊόν προσφέρει ιδιαίτερα υψηλή απόδοση, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε ειδικούς καυστήρες. Από θερμοδυναμικής πλευράς, για ενέργεια που παράγεται από την καύση 1 λίτρου πετρελαίου, θα πρέπει να καταναλωθούν 2,14 κιλά pellets.
Όσον αφορά στους λέβητες pellet, αυτοί μπορούν να λειτουργήσουν με τα θερμαντικά σώματα που διαθέτουμε ήδη, χωρίς την υποστήριξη κάποιου άλλου μέσου (πχ. λέβητας φυσικού αερίου ή πετρελαίου). Όσον αφορά στην απόδοσή τους, αυτή ξεπερνά το 90%, ενώ η χρήση τους προϋποθέτει την αλλαγή του υπάρχοντος καυστήρα και την τοποθέτηση χώρου αποθήκευσης για το pellet.

Η χρήση λέβητα pellet ξύλου απαιτεί τον καθαρισμό του ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα οποία εξαρτώνται από τις ώρες χρήσης, αλλά και την ποιότητα του πέλετ που χρησιμοποιείται.

newΜια εγκατάσταση συστήματος καύσης pellet για κεντρική θέρμανση, αποτελείται:

– Λέβητας Πέλετ και καυστήρας

– Αποθήκη καύσιμης ύλη

– Σύστημα τροφοδοσίας

– Κεντρικός ρυθμιστικός μηχανισμός

– Εάν απαιτείται, σύστημα παραγωγής ζεστού νερού θέρμανσης

Λέβητες Ξύλου

λεβητας_ξυλουΗ αξία του ξύλου ως μια εναλλακτική επιλογή θέρμανσης είναι μεγάλη, καθώς η συνεχής «αναπαραγωγή» του το μετατρέπει σε μία ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που μπορεί να αποτελέσει πραγματική λύση έναντι των συμβατικών πηγών ενέργειας, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η τεχνολογία γύρω από τους ξυλολέβητες δε, έχει αναπτυχθεί πλέον σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί τη βέλτιστη λειτουργία και τη μακροζωία της κάθε συσκευής. Οι σημερινοί ξυλολέβητες είναι φτιαγμένοι από ατσάλι ή χυτοσίδηρο και η εστία καύσης τους, από υλικά που φροντίζουν για την -όσο το δυνατό- μικρότερη απώλεια ενέργειας, ενώ η λειτουργία του έχει να κάνει με την πυρόλυση του ξύλου (αντίστροφη καύση) στον κάτω θάλαμο (φλογοθάλαμο), όπου οδηγείται η φλόγα με βεβιασμένη κίνηση του αέρα, που την προκαλεί ο ανεμιστήρας αναρρόφησης.
Το άναμμα του λέβητα γίνεται χειροκίνητα, αρχικά με τη χρήση λεπτών ξύλων και προσαναμμάτων και στη συνέχεια με την προσθήκη μεγαλύτερων ξύλων μέχρι να υπάρξει μια σταθερή φωτιά. Κατόπιν μπορεί ο καθένας να γεμίσει τον θάλαμο καύσης με όσα ξύλα επιθυμεί και να κλείσει την πόρτα.
Στον μηχανικά ρυθμιζόμενο ξυλολέβητα, για να γίνεται η σωστή ρύθμιση της θερμοκρασίας του, υπάρχει μια ειδική βαλβίδα, η οποία και ανοιγοκλείνει το πορτάκι που υπάρχει στο κάτω μέρος του λέβητα, ώστε στους 75-80°C το άνοιγμα αέρα να είναι τελείως κλειστό και στους 65°C να είναι εντελώς ανοιχτό.

Λέβητες φυσικού αερίου

new_6Η επιλογή του φυσικού αερίου για τη θέρμανση μιας κατοικίας είναι μία από τις πλέον διαδεδομένες τα τελευταία χρόνια, καθώς παράγει μεγάλες ποσότητες θερμότητες με δυσανάλογη κατανάλωση.
Πρόκειται δε για τη μορφή ενέργειας με την πιο χαμηλή αναλογία σε άνθρακα και την πιο υψηλή αναλογία σε υδρογόνο, από όλες τις ορυκτές πηγές, γεγονός που της επιτρέπει μέσω της καύσης της να παράγει περίπου 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με το πετρέλαιο.
Οι λέβητες φυσικού αερίου διατίθενται σε διαφορετικούς τύπους και μοντέλα ως επιτοίχιες ή επιδαπέδιες μονάδες, συμβατικές ή συμπύκνωσης, για διαμερίσματα, μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και επαγγελματικούς χώρους, ενώ η εγκατάστασή τους προσφέρει σε κάθε καταναλωτή μία σειρά από σημαντικά οφέλη, όπως:
– Εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η χρησιμοποίηση φυσικού αερίου σε μονάδες συνδυασμένου κύκλου έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του βαθμού απόδοσης παραγωγής ηλεκτρισμού σε 52-55% έναντι 35-40% των συμβατικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών.
– Προστασία του περιβάλλοντος, αφού τα μεγέθη των εκπεμπόμενων ρύπων του είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα, ενώ η βελτίωση του βαθμού απόδοσης μειώνει τη συνολική κατανάλωση καυσίμου και συνεπώς περιορίζει την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ως Κεντρική Θέρμανση:

Η ΕΠΑ συνδέει την πολυκατοικία με το υπόγειο δίκτυο του φυσικού αερίου που περνάει από το δρόμο και τοποθετεί το μετρητή. Ο καυστήρας πετρελαίου αντικαθίσταται από καυστήρα φυσικού αερίου. Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο γίνεται και αλλαγή στον λέβητα. Τέλος ο μετρητής της παροχής φυσικού αερίου συνδέεται με τον καυστήρα με σωληνώσεις
Έτσι, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση στο κτίριο, έχετε γρήγορα, εύκολα και οικονομικά θέρμανση φυσικού αερίου στο σπίτι σας. Δε χρειάζεται να αλλάξετε τις σωληνώσεις νερού της θέρμανσης, τα σώματα του καλοριφέρ ή οτιδήποτε άλλο από την εγκατάσταση της κεντρικής θέρμανσης. Η δεξαμενή πετρελαίου είναι πλέον περιττή, εξοικονομείτε χώρο ενώ απαλλάσσεστε από τις δυσάρεστες οσμές και τα υπολείμματα του πετρελαίου. Το φυσικό αέριο είναι διαθέσιμο κάθε στιγμή μέσα από το εγκατεστημένο δίκτυο, δε χρειάζεται να το παραγγείλετε ή να είστε σε ετοιμότητα για την παραλαβή του και πληρώνετε πάντα μόνο όσο καταναλώνετε. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η συναίνεση του 50% συν 1 των ψήφων συνιδιοκτησίας της πολυκατοικίας.

Ως Ατομική Θέρμανση:

new3Αν έχετε μονοκατοικία ή αν θέλετε το φυσικό αέριο μόνο για το δικό σας διαμέρισμα, μπορείτε να τοποθετήσετε ατομικό λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου μέσα στο σπίτι ή σε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο.
Η συσκευή, που τοποθετείται στον τοίχο, έχει πολύ μικρές διαστάσεις, και μπορεί εκτός από συνεχή και οικονομική θέρμανση να καλύψει τις ανάγκες σας και σε ζεστό νερό χρήσης. Η παροχή φυσικού αερίου στο σπίτι σας γίνεται με εξωτερική σωλήνωση που φτάνει από το μετρητή μέχρι τον ατομικό λέβητα. Δεν απαιτείται καμία αλλαγή στις σωληνώσεις νερού και στα σώματα του καλοριφέρ. Στην περίπτωση διαμερίσματος είναι πιθανόν να χρειαστεί επέμβαση μόνο στις σωληνώσεις νερού, οι οποίες συνδέονται με τον ιδιωτικό σας ατομικό λέβητα και έτσι έχετε πραγματικά 100% ανεξαρτησία θέρμανσης.

Συμβατικοί λέβητες ή λέβητες συμπύκνωσης;
Σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. η τοποθέτηση λεβήτων συμπύκνωσης θα είναι υποχρεωτική για τις χώρες μέλη της, από το δεύτερο (περίπου) εξάμηνο του 2015. Πρόκειται για ένα θετικό μέτρο, καθώς οι λέβητες συμπύκνωσης παρέχουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες αερίου όπου τα καυσαέρια της καύσης «χάνονται» προς το περιβάλλον, ενώ με τους λέβητες αερίου συμπύκνωσης επιτυγχάνεται ανάκτηση θερμότητας από την συμπύκνωση των υδρατμών στα καυσαέρια. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων προς το περιβάλλον. Η εξοικονόμηση ενέργειας με λέβητα συμπύκνωσης κυμαίνεται σε διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με το εκάστοτε σύστημα:
– έως 15% σε παραδοσιακά συστήματα με θερμαντικά σώματα υψηλών θερμοκρασιών (600C – 800C)
– έως 20% σε μεικτά συστήματα
– έως 35% σε συστήματα θέρμανσης δαπέδου, χαμηλών θερμοκρασιών (400C – 500C)
Βέβαια, οι συμβατικοί λέβητες είναι φθηνότεροι, κατά περίπου 40% σε σχέση με τους λέβητες συμπύκνωσης, ωστόσο, η οικονομική διαφορά δεν είναι μεγάλη, πόσο μάλλον απαγορευτική για μια τέτοια επένδυση! Λαμβάνοντας, λοιπόν, υπόψη τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, οι λέβητες συμπύκνωσης αποτελούν την ιδανική επιλογή. Οι συμβατικοί λέβητες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως εναλλακτική, αλλά όχι προτιμητέα λύση, μόνο για όσους καταναλωτές επιλέγουν με μοναδικό κριτήριο αγοράς την τιμή του προϊόντος.

Εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης
Η συστοιχία λεβήτων είναι η τοποθέτηση δύο ή περισσότερων λεβήτων σε παράλληλη λειτουργία. Αντί να τοποθετηθεί ένας λέβητας μεγάλης ισχύος τοποθετούνται περισσότεροι λέβητες μικρότερης ισχύος, οι οποίοι λειτουργούν ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλη εξοικονόμηση καυσίμου, καθώς δεν απαιτείται η λειτουργία ενός λέβητα π.χ. 300000kcal για φορτίο μόλις 20000kcal. Επιπλέον τα περιβαλλοντικά οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς εκλύονται λιγότεροι ρύποι προς το περιβάλλον, τουλάχιστον κατά 40% σε σχέση με τους συμβατικούς λέβητες.
Επιπλέον η μεταφορά και η τοποθέτηση στα πλέον δυσπρόσιτα και μικρών διαστάσεων λεβητοστάσια είναι εξαιρετικά εύκολη. Σε μια συστοιχία λεβήτων μπορεί να τοποθετηθούν λέβητες συνολικού φορτίου μέχρι 460kw. Ακόμα και σε περίπτωση βλάβης δεν μένει όλη η εγκατάσταση χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση ενός κεντρικού λέβητα!

Αντλία θερμότητας

αντλια_θερμοτηταςΟι αντλίες θερμότητας είναι συστήματα υψηλής απόδοσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ψύξη και για θέρμανση κατοικιών αλλά και επαγγελματικών χώρων.

Οι αντλίες θερμότητας θέρμανσης απορροφούν θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα ή από το έδαφος και την μεταφέρουν στο σπίτι σας. Ο κύκλος λειτουργίας των αντλιών θερμότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θέρμανση όσο και για ψύξη επειδή είναι πλήρως αναστρέψιμος. Επιπλέον μέσο μιας τρίοδης εγκατεστημένης βάνας, είναι εφικτή παράλληλα με την λειτουργία της, η παροχή ζεστoύ νερού χρήσης.

Η αντλία θερμότητας αέρα – νερού, απορροφά το μεγαλύτερο ποσό ενέργειας από τον αέρα του περιβάλλοντος και όχι καταναλώνοντας υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα, καύσιμα. Δηλαδή απορροφά περίπου το 75% της απαιτούμενης ενέργειας για θέρμανση και ψύξη από το περιβάλλον (ήλιος, αέρας, έδαφος και νερό). Το υπόλοιπο 25% λαμβάνεται μέσω συμπιεστή (ηλεκτρικής ενέργεια) και έτσι πετυχαίνουμε θερμική άνεση 100%. Για αυτό το λόγο οι αντλίες θερμότητας μειώνουν τις εκπομπές άνθρακα πάνω από 50% σε σχέση με συμβατικά συστήματα θέρμανσης που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να εγκατασταθούν σε νέα ή παλιά κτίρια και μπορούν να συνδεθούν με τα υπάρχοντα θερμαντικά σώματα, με ενδοδαπέδια θέρμανση καθώς και με σώματα Fan Coils. Δεν χρειάζεται η αφαίρεση του καυστήρα πετρελαίου αφού μπορούν να συνδυαστούν. Επίσης μπορούν να συνδεθούν για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενεργείας αλλά και κόστους, με ηλιακά panels αλλά και να χρησιμοποιούν το οικιακά παραγόμενο ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά. Ένα χαρακτηριστικό που χρησιμοποιείται για την κατηγοριοποίηση των αντλιών θερμότητας είναι η θέση εγκατάστασης των διάφορων μηχανισμών τους. Ως εκ τούτου, έχουμε τις ενιαίες ή μονομπλόκ, όπου όλοι οι μηχανισμοί βρίσκονται σε ένα κοινό κέλυφος-μονάδα, η οποία τοποθετείται στον εξωτερικό χώρο της κατοικίας και τις διαιρούμενες split units, όπου ο ατμοποιητής ή ο συμπυκνωτής είναι ανεξάρτητος του υπόλοιπου συστήματος και τοποθετείται στον εσωτερικό χώρο της κατοικίας.

Σώματα εξαναγκασμένης κυκλοφορίας αέρα (FAN COILS)

fan-coilsΤο σύστημα Σωμάτων Εξαναγκασμένης Κυκλοφορίας – (Fan Coils) είναι ένα σύστημα από εσωτερικές μονάδες που μεταφέρει την θερμότητα ή την ψύξη στους διάφορους χώρους μέσω της τροφοδοσίας τους με νερό κατάλληλης θερμοκρασίας. Σε κτίρια προσωρινής διαμονής, όπως και σε χώρους συνάθροισης κοινού, τα Σώματα Εξαναγκασμένης Κυκλοφορίας (Fan Coils) αποτελούν μια καλή και αξιόπιστη λύση, όπως είναι και η μοναδική λύση για υφιστάμενα κτίρια που θα ήθελαν ένα καλύτερο τρόπο ψύξης από τις τοπικές κλιματιστικές μονάδες, χωρίς να γίνει εκτεταμένη ανακατασκευή του κτιρίου.
Τα Fan Coils παίρνουν νερό στο στοιχείο τους, σε χαμηλότερης θερμοκρασίας όμως, περίπου 50 βαθμοί, και με τη βοήθεια του ανεμιστήρα διανέμουν τη θερμότητα στο χώρο σε αντίθεση με τα απλά σώματα που το κάνουν με συναγωγή χωρίς βεβιασμένη ροή. Πέρα από αυτή τη διαφορά έχουμε το πλεονέκτημα ότι με αντλία θερμότητας μπορούμε να έχουμε και ψύξη με ένα σύστημα. Έχουμε διάφορες κατασκευαστικές μορφές των τερματικών μονάδων ανάλογα με τον χώρο και την αρχιτεκτονική ή διακοσμητική άποψη (δαπέδου, δαπέδου χωνευτά, καναλάτα, οροφής κτλ.)

Ενδοδαπέδια

ενδοδαπεδιαΠρόκειται για ένα μοντέρνο, υγιεινό, ευέλικτο, μακρόβιο και αρκετά οικονομικό σύστημα κεντρικής θέρμανσης, που προσφέρει την μέγιστη δυνατή άνεση, με πολλά πλεονεκτήματα.

– Εξασφαλίζει ομοιόμορφη και υγιεινά κατανεμημένη θερμοκρασία στο χώρο από κάτω προς τα πάνω, καλύπτοντας έτσι την ιδανική συνθήκη θέρμανσης «ζεστά πόδια – κρύο κεφάλι».
– Με την χρήση ουσιαστικά ολόκληρου του δαπέδου ως μέσου ακτινοβολίας θερμότητας, επιτυγχάνει ομοιόμορφη θέρμανση σε όλη την επιφάνεια του χώρου, χωρίς την παρουσία εστιών με μεγαλύτερη θερμοκρασία, όπως π.χ. οι χώροι κοντά στα θερμαντικά σώματα σε μια συμβατική θέρμανση.
– Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα σύστημα χαμηλών θερμοκρασιών (το νερό που κυκλοφορεί στους σωλήνες δεν ξεπερνάει τους 45οC), δεν προκαλεί το φαινόμενο της «καμένης σκόνης» που συναντάμε σε άλλες μορφές θέρμανσης και είναι από τις κύριες αιτίες εμφάνισης αλλεργιών.
– Προσφέρει υψηλή αισθητική στους χώρους που εφαρμόζεται, αφού η απουσία θερμαντικών σωμάτων αφήνει ελεύθερους χώρους για τοποθέτηση επίπλων και γενικά δεν δεσμεύει αρχιτεκτονικά την διακόσμηση και την χρηστικότητα των χώρων.
– Συνδυάζεται εύκολα με αυτοματισμούς για την θερμοκρασιακή αυτονομία των χώρων μεταξύ τους (π.χ. διαφορετικό επίπεδο θερμοκρασίας στο καθιστικό από το υπνοδωμάτιο), όπως επίσης και με συγγενικά συστήματα π.χ. την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
– Παρέχει την δυνατότητα δροσισμού (μερικού κλιματισμού), σε περίπτωση που συνδυασθεί με την χρήση ενός ψύκτη, φυσικά και με άλλες προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με το βιοκλιματικό σχεδιασμό του κτίσματος.

Όσον αφορά στο κόστος εγκατάστασης είναι σίγουρα μεγαλύτερο από μιας συμβατικής εγκατάστασης θέρμανσης με σώματα. Η διαφορά του κόστους ποικίλει ανάλογα και με την εφαρμογή και την έκταση που εφαρμόζεται. Γενικά όσο μεγαλύτερο είναι το κτίριο στο οποίο εφαρμόζεται τόσο η διαφορά στο κόστος μεταξύ ενδοδαπέδιας και συμβατικής θέρμανσης μειώνεται. Επίσης στην σύγκριση θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι στην περίπτωση της ενδοδαπέδιας στο κόστος εγκατάστασης συμπεριλαμβάνεται και η θερμομόνωση του δαπέδου. Προορίζεται για εφαρμογές θέρμανσης με αρκετές ώρες ημερήσιας λειτουργίας, και μάλιστα η οικονομία στην λειτουργία σε σχέση με μια συμβατική είναι τόσο μεγαλύτερη όσο περισσότερες ώρες ημερησίως λειτουργεί.

Υπέρυθρη Θέρμανση

υπερυθρα_πανελ_1Η υπέρυθρη θέρμανση είναι μια σχετικά καινούργια τεχνολογία, η οποία επιτρέπει την απευθείας θέρμανση οργανικών και μη στερεών σωμάτων, χωρίς να είναι απαραίτητο να θερμανθεί ο περιβάλλοντας χώρος-αέρας. Με αυτόν τον τρόπο, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται καθώς δεν παρατηρούνται οποιασδήποτε μορφής θερμικές απώλειες.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της υπέρυθρης θέρμανσης είναι:
– Απόλυτη αυτονομία θέρμανσης
– Χαμηλότερο κόστος κτήσης από την συμβατική θέρμανση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, A/C)
– Δεν χρειάζεται χώρος για λεβητοστάσιο και δεξαμενή πετρελαίου (οικονομία χώρου)
– Δεν χρειάζονται πρόσθετες εργασίες (μερεμέτια, εμφανείς σωλήνες θέρμανσης)
– Αφήνει ελεύθερους τους τοίχους για χαμηλά έπιπλα (οικονομία χώρου)
– Υγιεινή θέρμανση, στεγνώνει την υγρασία από τους τοίχους (προστατεύει το κτίριο από τη διάβρωση).
– Χαμηλότερη κατανάλωση από τον συμβατικό τρόπο θέρμανσης το λιγότερο κατά 50% και από το Α/C 80%
– Δεν δημιουργεί ρεύματα αέρα μέσα στο σπίτι
– Μηδενικό κόστος ετήσιας συντήρησης
– Αν χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θέρμανση επιτυγχάνεται μεγάλη οικονομία στην συμβατική θέρμανση (πετρέλαιο ή φυσικό αέριο)

Για τη χρήση του συστήματος υπέρυθρης θέρμανσης απαιτείται η εφαρμογή-τοποθέτηση υπέρυθρων πάνελς. Τα συγκεκριμένα, μπορούν να τοποθετηθούν σε τοίχους ή ακόμη και σε οροφές και λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Αποτελούνται από μια ειδική θερμομονωτική πλάκα, ίσου μεγέθους με το εμβαδόν της πρόσοψής τους. Το υλικό κατασκευής της πλάκας διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλέξουμε και μπορεί να είναι κρύσταλλο ασφαλείας, μέταλλο, κεραμικό, καθρέπτης, αλλά και εικόνα της επιλογής μας.

Κατά τη λειτουργία των υπέρυθρων πάνελ, η θερμοκρασία τους μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 95 βαθμούς Κελσίου ή και παραπάνω. Η απόδοσή τους εξαρτάται από τη θερμομόνωση της κατοικίας, τον προσανατολισμό του χώρου που θέλουμε να θερμάνουμε και φυσικά, από τα τετραγωνικά που θέλουμε να καλύψουμε. Ενδεικτικά, η ισχύς των υπέρυθρων πάνελ σε σχέση με την έκταση του χώρου που θέλουμε να θερμάνουμε διαμορφώνεται ως εξής:

– 12 τετραγωνικά μέτρα- 800 έως 1.000 Watt
– 17 τετραγωνικά μέτρα- 1.200 έως 1.500 Watt
– 25 τετραγωνικά μέτρα-1.700 έως 2.000 Watt

Κλιματιστικά

new_3Τα κλιματιστικά αποδεικνύονται όχι μόνο αποδοτικά, αλλά και οικονομικά, ακόμα και στην περίπτωση θέρμανσης χώρων του σπιτιού. Για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας όμως απαιτείται προσοχή κατά την επιλογή του.
Ανάλογα με τον τύπο κλιματιστικού, την ενεργειακή του κατάταξη και τις ώρες και συνθήκες λειτουργίας του μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλη οικονομία και σε γρήγορη απόσβεση του κόστους απόκτησης τους. Επιπλέον, βασικό ρόλο παίζει και η σωστή διαστασιολόγηση του συστήματος, δηλαδή, η ισχύς του σε συνάρτηση με τις διαστάσεις που καλείται να θερμάνει ή να ψύξει.

Στην κατηγορία, στην οποία μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση ενός κλιματιστικού ανήκουν τα κλιματιστικά που λειτουργούν με την τεχνολογία inverter. Σε αυτή τη περίπτωση, τα κλιματιστικά μεταβάλουν το ρυθμό λειτουργίας τους, και κατά συνέπεια την κατανάλωση τους , ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο.
Η επιλογή μιας κλιματιστικής μονάδας που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Inverter μπορεί να εξασφαλίσει τόσο τη θερμική άνεση του χρήστη όσο και οικονομία κατά τη λειτουργία της.

Η ενεργειακή κατάταξη κάθε κλιματιστικού αναγράφεται σε μια ετικέτα, μαζί με άλλες χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στη λειτουργία και στην κατανάλωση του κλιματιστικού.
Οι συσκευές κατηγορίας Α+++ είναι οι πιο αποδοτικές συσκευές και κατά συνέπεια οι πιο οικονομικές στη χρήση τους, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να περιλαμβάνουν και επιπλέον λειτουργίες, καθώς συνήθως είναι και πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες.

Κατά την επιλογή του κλιματιστικού, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία, ώστε να επιλεγεί μια μονάδα κατάλληλης δυναμικότητας/ισχύος.
Ο συγκεκριμένος τομέας παίζει τεράστιο ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού ένα κλιματιστικό μικρότερης ή μεγαλύτερης ισχύος από αυτή που είναι η καταλληλότερη για το χώρο έχει ως αποτέλεσμα αυξημένο κόστος λειτουργίας.

Πολύ βασικό ρόλο κατά τη θέρμανση χώρων παίζουν οι συνθήκες λειτουργίας. Για την επίτευξη θερμικής άνεσης στους κλιματιζόμενους χώρους και την ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας κρίνεται απαραίτητη η ρύθμιση του θερμοστάτη στους 20-21οC. Υψηλότερες θερμοκρασίες από αυτή όχι μόνο δεν αυξάνουν την άνεση του χρήστη, αλλά μειώνουν την απόδοση του κλιματιστικού, καθώς θέτουν ως στόχο θερμοκρασίες που δεν μπορούν να επιτευχθούν εύκολα, με αποτέλεσμα το κλιματιστικό να λειτουργεί συνέχεια στη μέγιστη ισχύ.