Ελαιοχρωματισμοί

 

Το χρώμα είναι καθοριστικός παράγοντας στη διακόσμηση ενός χώρου και έχει τη δύναμη να διαμορφώσει εντυπώσεις, αισθήματα, προσωπικότητα και ύφος (ζεστασιά, ζωντάνια, ηρεμία, κλπ.) από την πρώτη στιγμή.

Οι τόνοι των χρωμάτων στις επιφάνειες των τοίχων και της οροφής σε συνδυασμό πάντα με το δάπεδο μπορούν να κάνουν πιο εύπλαστες και ελαστικές τις γραμμές ενός χώρου δημιουργώντας την ψευδαίσθηση πως είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος, ευρύχωρος ή πιο στενός, ψηλότερος ή πιο χαμηλοτάβανος απ’ ότι πραγματικά είναι. Με το χρώμα οι όγκοι του κτιρίου διαγράφονται με μεγαλύτερη σαφήνεια και καθαρότητα, τονίζοντας ένα συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό στοιχείο (ένα υποστύλωμα, μια προεξοχή, κλπ.)

Οι εξωτερικές επιφάνειες των κτιρίων βάφονται κυρίως για τους εξής λόγους:

– Για καλύτερη προστασία της εξωτερικής επιφάνειας από τις καιρικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (βροχή, υγρασία, ηλιακή ακτινοβολία, κλπ).

– Για αισθητικούς και διακοσμητικούς λόγους.

– Είναι σχετικά μια οικονομική λύση προστασίας και ανάδειξης της εξωτερικής όψης.

Οι βιομηχανίες χρωμάτων, κάτω από τη συνεχώς αυξανόμενη πίεση των καταναλωτών ανά των κόσμο, για προϊόντα φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, προχώρησαν σε πρώτη φάση στην παραγωγή χρωμάτων και βερνικιών «ήπιας χημείας». Τα προϊόντα αυτά χρησιμοποιούν ως διαλύτη το νερό και έτσι μειώνουν τους επιβαρυντικούς παράγοντες (όπως οι πτητικές οργανικές ενώσεις) των παλαιότερων υλικών.