Τζάκια

 

Κάθε σύγχρονη πηγή θέρμανσης πέρα από αδιαμφισβήτητα κυρίαρχο διακοσμητικό στοιχείο του κάθε χώρου, πρέπει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, να εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις με όσο το δυνατόν οικονομικές μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και τον χρήστη.

Τζάκια εσωτερικού χώρου:

Κτιστά

τζακι_κτιστοΤα κτιστά τζάκια ενσωματώνονται στην κατασκευή μιας κατοικίας αφού έχει προηγηθεί η αρχιτεκτονική μελέτη που αφορά στη λειτουργικότητά τους. Oι εστίες τους κατασκευάζονται από ειδικούς τεχνίτες και προτιμώνται συνήθως όταν ο ρόλος τους είναι κυρίως διακοσμητικός ή συμπληρωματικός όσον αφορά τη θέρμανση του χώρου. Στις σύγχρονες κατασκευές προβλέπεται η κατασκευή ενός αεραγωγού στο εσωτερικό των πλευρών της εστίας για την είσοδο του αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον.

Για τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός τζακιού χρειάζονται καλές γνώσεις, αλλά και εμπειρία, γι αυτό και απαιτείται μια προμελέτη, η οποία θα βοηθήσει να βρεθούν οι εναλλακτικές θέσεις για την τοποθέτησή του.

Tα στοιχεία που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τοποθέτηση του τζακιού έχουν να κάνουν με τη θέση και το ύψος του κτιρίου, την ύπαρξη ή όχι καπνοδόχου σε αυτό, τις διαστάσεις και το δάπεδο του χώρου στον οποίο θα κατασκευαστεί το τζάκι, αλλά και το αν ο τοίχος στον οποίο θα εφάπτεται μπορεί να αντέξει πρόσθετα φορτία.

Λόγω της ανοιχτής εστίας και της μετάδοσης της θερμότητας μέσω της ακτινοβολίας η απόδοσή τους είναι αρκετά χαμηλή (10-15%).

 

Προκατασκευασμένα

page_telΤα προκατασκευασμένα τζάκια αποτελούνται από πυρίμαχα υλικά σχεδιασμένα να συνδέονται το ένα με το άλλο στο χώρο τοποθέτησης του τζακιού. Συναρμολογούνται επιτόπου και η πρώτη ύλη τους είναι κυρίως ο χυτοσίδηρος( το μαντέμι) ή τα πυρότουβλα. Η απόδοση και η λειτουργία τους δεν διαφέρει από αυτά των κτιστών εστιών και είναι πολύ λιγότερη από αυτή των ενεργειακών τζακιών φτάνοντας το 30%.

Tα προκατασκευασμένα τζάκια διατίθενται σε πολλές διαστάσεις και σχέδια ώστε να καλύπτουν όλες τις πιθανές απαιτήσεις του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθούν.

 

 

Βιοαιθανόλης

τζακι_βιοαιθανόληςΤα τζάκια βιοαιθανόλης (τα λεγόμενα και τζάκια χωρίς καμινάδα), αντί για ξύλο καίνε βιοαιθανόλη. Ουσιαστικά η βιοαιθανόλη είναι οινόπνευμα, που παράγεται από βιομάζα (π.χ. από ζαχαρότευτλα) με έναν σχετικά φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Η βιοαιθανόλη κατά την καύση της μετατρέπεται κυρίως σε θερμότητα και λιγότερο σε υγρασία και διοξείδιο του άνθρακα, σε αντίθεση με το ξύλο το οποίο κατά την καύση του παράγει και καπνό, πίσσα και άλλα επιβλαβή αέρια. Αφού η βιοαιθανόλη δεν παράγει καπνό, δεν απαιτεί την κατασκευή καμινάδας.

Επίσης, η βιοαιθανόλη δεν έχει άσχημη οσμή, το αντίθετο: Η ίδια είναι σχεδόν άοσμη, ενώ υπάρχουν και αρώματα τα οποία μπορεί να βάλει κανείς μέσα στον θάλαμο καύσης της βιοαιθανόλης για να αρωματίζει το χώρο.

Εννοείται φυσικά ότι ένα τζάκι βιοαιθανόλης δεν μπορεί να αντικαταστήσει την βασική θέρμανση ενός σπιτιού.

Ενεργειακά

katΤα ενεργειακά τζάκια έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση (65-85%). Τα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι ο κλειστός χώρος καύσης (κλειστός αεροστεγώς), η ελεγχόμενη καύση του ξύλου ή του αερίου και η μετάδοση του θερμού αέρα στο χώρο μέσω περσίδων. Γι’ αυτό τα ενεργειακά τζάκια χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:
– τα αερόθερμα, τα οποία ζεσταίνουν αέρα.
– τα καλοριφέρ, τα οποία ζεσταίνουν νερό.

 

 

 

new_10Στα αερόθερμα τζάκια ο αέρας μεταφέρεται με ελεύθερη φυσική ροή ή με βεβιασμένη μέσω ηλεκτρικού ανεμιστήρα. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε με ειδικά κανάλια να τον μεταφέρουμε μέχρι και 15μ μακριά και να ζεστάνουμε όλο το σπίτι.

Μια ειδική κατηγορία αερόθερμων τζακιών είναι τα ένθετα (κασέτες), μέσω των οποίων -λόγω της ειδικής  κατασκευής τους- μπορούμε να μετατρέψουμε αυθημερόν και χωρίς μερεμέτια ένα παραδοσιακό τζάκι σε ενεργειακό και να ζεστάνουμε οικονομικά και οικολογικά το σπίτι μας.

Το τζάκι καλοριφέρ επιτυγχάνει ό,τι και το αερόθερμο, δηλαδή τον αερισμό του χώρου. Η διαφορά τους έγκειται στο γεγονός ότι ζεσταίνει το χώρο με την κυκλοφορία ζεστού νερού στα σώματα του καλοριφέρ, λειτουργεί δηλαδή όπως ένας λέβητας. Με το ζεστό νερό που παράγει μπορούμε να ζεστάνουμε ομοιόμορφα όλο το σπίτι μας μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, ενώ ζεσταίνει επίσης και το boiler για να έχουμε ζεστό νερό χρήσης. Μπορεί να συνδεθεί παράλληλα με καυστήρα πετρελαίου ή αερίου.

 

new_12-horz